written by
Merel Baijards

Artificial Intelligence: dé toekomst, ook voor eventmanagers

Eventregistratie Evenementenbranche 3 min , December 27, 2022

Artificial Intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie, is het vermogen van een systeem om menselijke intelligentie te simuleren. Dat klinkt misschien nog wat vaag en dat is het eigenlijk ook, een echt duidelijke definitie ontbreekt nog. Wel gaat het er bij kunstmatige intelligentie om dat computers externe gegevens kunnen interpreteren, hiermee kunnen redeneren en van deze gegevens leren. Slimme systemen dus, die je op verschillende manieren kunt inzetten. Maar wat betekent de opkomst van AI eigenlijk voor jou als eventmanager? En hoe kun jij optimaal gebruik maken van deze tools?

Optimaliseer je evenement
Allereerst kan AI helpen bij het organiseren van evenementen. Door middel van zogeheten ‘machine learning algoritmes’ kunnen eventmanagers voorspellingen doen over de populatie van hun evenement, de verwachte opkomst en het type publiek dat zal aanwezig zijn. Dit kan helpen bij het bepalen van de juiste locatie, het aantal benodigde personeelsleden en de benodigde voorzieningen. Met behulp van AI kun je dit hele proces zelfs laten automatiseren zodat de juiste locatie niet alleen geselecteerd, maar ook meteen geboekt wordt.

Om voorspellingen te kunnen doen hebben systemen met kunstmatige intelligentie externe data nodig. Jij moet de systemen voorzien van gegevens waar zij van kunnen leren en op basis waarvan zij conclusies kunnen trekken. Daarom is het van belang dat je tijdens evenementen de nodige data verzamelt. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van tags. Met een tag zorg je ervoor dat het systeem op de hoogte is van de verschillende kenmerken van verschillende bezoekers. Zo leer je het systeem dat de ene gast geïnteresseerd is in duurzaamheid en de andere gast in het thema ondernemen. Door deze informatie in grote aantallen te verzamelen kan er een voorspelling worden gemaakt over de samenstelling van de perfecte gastenlijst voor jouw volgende evenement.

Creeër efficiënte content
Kunstmatige intelligentie kan ook ondersteunen bij het aanspreken van de bezoekers van je evenement. Wil je je bezoekers bijvoorbeeld een uitnodiging sturen, maar heb je nog geen idee welke tekst je in de mail wil gebruiken? Geen probleem, een AI-tool helpt je op weg. Met de tool ChatGPT kun je bijvoorbeeld teksten laten genereren. Geef het programma een schrijfopdracht en de tekst verschijnt binnen enkele seconden op je beeldscherm. Had je al wel een tekst maar wil je die graag laten herschrijven of aanvullen? Ook dat kan met deze tool.

Ook kan AI worden ingezet om de social media-aandacht van een event te verhogen. Door middel van geavanceerde algoritmes kan AI helpen bij het selecteren van de juiste hashtags en het plannen van social media-posts op het juiste moment om de aandacht van het publiek te trekken.

Kortom, kunstmatige intelligentie gaat je werk uit handen nemen. Niet alleen gaat het je tijd schelen om niet te hoeven nadenken over wie je uitnodigt, maar ook het creëren van content zal een stuk sneller gaan met behulp van tools die tekst genereren. Betekent dat dat je voortaan niks meer zelf hoeft te doen? Dat zeker nog niet. De waarde van AI is juist dat het onze mogelijkheden vergroot. AI maakt sneller en efficiënter produceren mogelijk, maar vereist ook dat we als mens zelf kritisch blijven. Zorg ervoor dat jij de eindbeslissingen neemt en alles zelf controleert. Uiteindelijk blijf je immers zelf aansprakelijk wanneer er dingen toch niet goed gaan.

Gebruik maken van AI voor jouw evenementen
In de evisit software staan tags in de zogeheten TagManager centraal. Voeg je gasten en hun kenmerken (tags) toe in de Tagmanager. Vervolgens is het is het door middel van Artificial Intelligence mogelijk om de perfecte gastenlijst aan te leveren voor jouw volgende evenement. Zelf proberen? Maak een gratis account.

communicatie evenementen software